Hvis du er på jakt etter drømmejobben, da kan nettverk og sosial kompetanse være viktig. Mange tror kanskje at ansettelsesprosessen alltid er transparent og åpen, men undersøkelser tilsier at mellom 40 % og 70 % av nyansettelsen i Norge skjer uten utlysning. Sannheten er sannsynligvis nærmere 40 %, som er tallet NAV har funnet i sine undersøkelse, men det er likevel svært høyt. Det finnes selvfølgelig noen områder, som stat og kommune, der stillinger må utlyses, men sosialt nettverk er viktig også i slike sammenhenger.

Hva er et sosialt nettverk?

Et sosialt nettverk er helt enkelt alle mennesker du har rundt deg, som du kaller for familie, venner, bekjente eller kolleger. Det er altså noe som vi oftest tar for gitt, og kanskje heller ikke har noe veldig bevist forhold til hvordan vi eventuelt skal bygge og utnytte i forhold til karriere og arbeid.

Det er selvfølgelig heller ikke slik at betyrningen av sosialt nettverk bare handler om arbeid og karriere. Det er i selve verket en svært liten del. Hvis vi tar et steg tilbake, så er sosiale nettverk i form av familie og nære venner, utrolig viktige for at vi i det hele tatt skal ha et godt liv. Trygge og stabile nettverk er noe som både gir deg bedre livskvalitet, og til og med forebygger sykdom og for tidlig død.

Hva trenger du å tenke på i det daglige?

Hvis du har som mål å passe på å ha et nettverk rundt deg, som en dag kanskje vil hjelpe deg med karrieren, handler det egentlig bare om å være åpen, hyggelig og nysgjerrig. Hvis du prøver å være noen du ikke er, bare for å innsmigre deg eller fremme din egen karriere, vil mennesker rundt deg raskt oppdage det. Noen enkle tips kan være å:

  • Vær passe sosial på jobb. Alle trenger selvfølgelig ikke å være festens midtpunkt, men det kan være hyggelig å snakke med dine kolleger – også de du ikke jobber med daglig. Det er veldig lite som skal til.
  • Pass på dine eksisterende forbindelser, også når du bytter jobb. Dette er et svært viktig punkt. Du vet aldri når du møter gamle kolleger igjen, og de kan være et veldig bra nettverk å ha også senere.
  • Prøv å finne muligheter for å knytte kontakter i samme bransje. Hvis du er aktiv innenfor en spesifikk bransje, er det kanskje mulig å delta på konferanser eller andre samlinger der du kan lære kjenne kolleger i andre selskaper.

Benytte sitt sosiale nettverk i aktiv jobbsøking

Hvis du har tenkt å benytte ditt nettverk aktivt i jobbsøking, kan det være greit å gjøre det på en avbalansert måte. Ingen har lyst å føle seg presset til å anbefale deg, eller tilby deg en jobb. Det bør selvfølgelig samtidig ikke hindre deg fra å utnytte de mulighetene du har.

Hvis det er en konkret stilling som er utlyst, og du kjenner noen som allerede jobber der, kan du definitivt ta kontakt. Det er egentlig bare hyggelig, det hadde kanskje vært rart hvis du kommer på intervju uten å ha sagt i fra at du har søkt jobb på samme sted. Igjen handler det ikke om å be noen påvirke beslutningen for deg, hvis du har gjort et godt inntrykk tidligere kan det likevel hende at du uoppfordret blir trukket frem som en svært aktuell kandidat.

Også hvis det ikke er utlyst en konkret stilling, bør du definitivt benytte ditt sosiale nettverk. Husk som nevnt tidligere at minst 40 % av alle stillinger aldri blir utlyst. Du kan for eksempel diskret gi beskjed til noen utvalgte venner og bekjente, som jobber innenfor de bransjene du kan tenke deg å jobbe innenfor, at du er åpen for tilbud. Dette kan selvfølgelig være en litt vanskelig situasjon hvis du allerede er ansatt et sted, så vær måteholden med hvor mange du snakker med.

Oppsummering

Å dra nytte av et sosialt nettverk er egentlig ikke vanskelig. Det handler helt enkelt om å være en hyggelig og omgjengelig person, uten å bli unaturlig. Ved å opprettholde kontakten med tidligere kolleger og andre du lærer å kjenne i arbeidslivet, bygger du med relativt liten innsats et nettverk som kan være veien din til drømmejobben.